‘ Grootser dan Las Vegas’

Het Parool / Kunst & Media (20 juli 2011)

Illusionist Hans Klok staat vijf weken in Theater Carré met zijn nieuwe show High. ‘Zonder vangnet een vliegact doen, is een jongensdroom.’

DANIËL BERTINA

Zijn hand zit vol schrammen. Illusionist Hans Klok (Purmerend, 1969) schuift aan, vers na een trainingsessie en zware repetitie in zijn werkplaats annex ‘illusiefabriek’ in IJmuiden. Straks begint het echte werk. Dan gaat hij naar een ander, speciaal afgehuurd theater om zijn vliegnummer te oefenen. In zijn nieuwe show High zal hij op twaalf meter hoogte over het podium zoeven. “Zonder vangnet. Dat is echt een jongensdroom.”

Hij traint al een jaar lang voor deze vliegact: een van de best bewaarde geheimen in illusionistenland. En wijst naar zijn gewonde hand: “Het is een heel fysiek gebeuren.” Hij reisde ervoor naar Hollywood, en nam stunttraining om een eventueel noodlottige val te leren breken. “Hoe hij het voor elkaar krijgt? Al sla je me dood,” roept producent Henk van der Meyden, die ook is aangeschoven. “Maar ik heb die vliegact gezien en het is waanzinnig.”

Klok bedacht het concept voor High samen met producenten Henk van der Meyden en Monica Strotmann van Stardust: een vervolg op de samenwerking die vorig jaar leidde tot de succesvolle show Hurricane. Hoewel de naam – Circus Hurricane Hans Klok, met de voorstelling High – tot verwarring kan leiden, is dit een nieuwe show. Razendsnelle magie wordt verweven met theatrale scènes, waarin Klok via een tijdmachine in verschillende magische werelden terecht komt: van een zeventiende-eeuws piratenschip tot het Hollywood van John Travolta. Dit alles ondersteund door dans, acrobatisch kunst- en vliegwerk en vijf internationaal bekroonde circusacts. De voorstelling gaat op 31 juli in première in Theater Carré.

“Er komen wél een aantal klassieke trucs voorbij, zoals mijn vliegende gloeilamp,” zegt Klok. “Dat willen de mensen zien.” Van der Meyden haakt in: “Frank Sinatra moest ook op elk concert tenminste één keer My way zingen.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nD-pAk2mTds[/youtube]

De vliegact in High is Kloks grootste uitdaging tot nu toe. Hij leerde het geheim en de technische ins en outs van een mysterieuze special effects specialist in Los Angeles. “Er zijn slechts vijf mensen ter wereld die weten hoe het precies in elkaar zit,” zegt Klok. “Mijn moeder is daar één van, want die wilde er gerust op zijn dat ik niet te pletter zou vallen.” De rest van Kloks illusies wordt met vuur en zwaard geheim gehouden, op straffe van hoge dwangsommen. “En ik dreig met stokslagen,” lacht Klok.

Vóór elke repetitie moeten de medewerkers alle mobiele telefoons afgeven om te voorkomen dat zijn trucs op het internet verschijnen. Want geheimhouding hoort bij het vak. “De weduwe van Harry Blackstone heeft mij de verborgen details van de zwevende gloeilamp letterlijk in het oor gefluisterd. Er staat niets over op papier.”

Nederland heeft een rijke geschiedenis op het gebied van de magie. Van Theo Bamberg: wereldberoemd als goochelaar Okito, tot Fred Kaps: de meester van de kaarttrucs. “Maar toen ik in de jaren zeventig begon had het vak nogal een stoffig imago,” zegt Klok, die zich The Fastest Magician Ever mag noemen. “Daarom besloot ik mijn magieshows de snelheid van een MTV videoclip te geven, overgoten met een dikke rockstersaus. Dat werd de typische Hans Klokstijl.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=28D-WQg7Sj4[/youtube]

In 2007 speelde Klok zijn show The beauty of magic acht maanden lang in Las Vegas – het Mekka van de magie – dankzij een miljoeneninvestering van Joop van den Ende en diens speciaal daarvoor opgerichte Stage Entertainment Magic. Hij werd bijgestaan door Baywatch seksbom Pamela Anderson, die gedurende de laatste tien minuten van elke show mocht optreden als bevallige assistente.

De samenwerking met Van den Ende werd een jaar later stopgezet. Uit geldnood stortte Klok zich in een serie optredens langs pretparken en bedrijfsfeestjes, totdat hij in Stardust nieuwe producenten vond. “Joop is een goede vriend van me,” vertelt Van der Meyden. “Dus hij was alleen maar blij om te horen dat Hans bij ons terecht kon.”

Van der Meyden is enthousiast. “Hans heeft zich ontwikkeld tot een A-niveau artiest, die echt een show kan dragen. Daarom verdient hij het nu – als eerste illusionist in de geschiedenis van dat theater – om vijf weken lang in Carré te staan. Hij kan zich daarin meten met theatersterren als Youp van ’t Hek en Herman van Veen.”

“Ik wil mijn publiek steeds weer verbazen,” zegt Klok over zijn drang om steeds weer het podium op te stappen. “Dit wordt de overtreffende trap van Las Vegas. Ik blijf dromen en groot denken. Fysiek zit ik nu op m’n max en dat wil ik laten zien. Maar ik wil dit vak ook tot op hoge leeftijd blijven beoefenen. Kleinere shows met minder spektakel, zoiets als Hans Klok Unplugged? Dat bewaar ik voor als ik oud ben.”

High, de nieuwe show van Circus Hurricane Hans Klok, gaat op 31 juli in première in Theater Carré. Daarna tournee.

www.stardustcircus.nl / www.hansklok.nl