Een brutaal, ondernemend mannetje / theatermaker Tim Zweije

Het Parool / Kunst & Media (22 september 2010) / Foto Jan van Breda

Theatermaker Tim Zweije riep een B.V. in het leven om zijn droom – een zevendelig theaterproject, getiteld De legende van Idreman – te kunnen realiseren. Hij verkoopt aandelen.

DANIËL BERTINA

“Ik doe wat Amsterdammers al vierhonderd jaar doen,” zegt theatermaker Tim Zweije. “Die hadden geld nodig om naar Indië te kunnen varen, en kwamen op het idee om aandelen te verkopen. Dat werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Ik geloof enorm in mijn plannen, maar heb geld nodig om mijn ‘boot’ te kunnen bouwen.”

Om zijn toekomstige theaterprojecten te kunnen realiseren is Tim Zweije (Leerdam, 1982) een B.V. aan het oprichten, waarin de auteursrechten van zijn toekomstige toneelstukken worden ondergebracht. Met Idreman B.V. wil Zweije zijn droom mogelijk maken, een zevendelige theatermarathon, getiteld De legende van Idreman –.

In het kader van die droom start hij begin oktober een masteropleiding in tekst en performance aan de Royal Academy of Dramatic Art in Londen.

Het vergaren van subsidies van de diverse kunst- en cultuurfondsen om die studie te kunnen bekostigen, bleek een doodlopend spoor. “Ik was nét te laat met de aanmeldingen en viel overal buiten de boot. Nu probeer ik op deze manier geld bijeen te krijgen voor mijn studie.”

Zijn doel is om met de verkoop van aandelen een startkapitaal van 18.000 euro bij elkaar te sprokkelen. Van de 180 aandelen zijn er al 40 verkocht.

“Het is een volstrekt legale constructie – ook om de aandeelhouders te beschermen,” legt Zweije uit, die in zijn onorthodoxe plannen wordt bijgestaan door een enthousiaste jurist en bevriende notaris. “Als na acht jaar blijkt dat het helemaal niets is geworden en ik geen enkel stuk op de planken heb gezet, dan kunnen de aandeelhouders hun inleg op mij verhalen.”

Tim Zweije is bekend als getalenteerd acteur. Hij speelde in soaps als Goede tijden, slechte tijden, Onderweg naar morgen en het televisiedrama Vuurzee. In 2007 studeerde hij af aan de Toneelschool Maastricht, en eerder dit jaar stond hij op de planken in de theatervoorstellingen De anderen en Hunker – beide in regie van Olivier Provily.

De stap van acteur naar theatermaker voelt niet zo groot, aldus Zweije. “Ik ben een brutaal en ondernemend mannetje en heb nooit de behoefte gehad om alleen maar acteur te zijn. Als acteur sta je vaak uitsluitend in dienst van anderen.”

Het idee voor zijn – zoals hij toegeeft – megalomane theaterplan werd ontkiemd in 2003. Zweije zag de twaalf uur durende theatermarathon Tantalus door Theatergroep De Appel, en was verbijsterd. “Na afloop wilde ik de Bijbel gaan naspelen,” grijnst hij. Dat plan bleek toch iets te hoog gegrepen.

“De legende van Idreman – een zevenluik in de vorm van een groot ridderverhaal – zal bestaan uit drie voorstellingen voor de kleine zaal, over filosofie en wetten. Gevolgd door drie grotere tragedies over geschriften uit de kunst, losjes gebaseerd op Hamlet, The lord of the rings en de Bijbel,” vertelt Zweije. Een komedie over de wetenschapper als profeet vormt het sluitstuk.

Het wordt een meerjarenplan. “Ik verwacht hier nog de komende zeven, acht jaar mee bezig te zijn. Met schrijven verdien je niets. Pas als die stukken gespeeld gaan worden komt er geld vrij – en eventueel ook winst voor mijn aandeelhouders.” Daarnaast zal hij de komende vier jaar te zien zijn in een aantal voorstellingen van Olivier Provily.

“Veel kunstenaars vinden aandelen maar enge dingen,” zegt Tim Zweije. “Maar ik ben nergens meer bang voor. Vorig jaar ben ik in mijn eentje op mijn spartamet naar Zweden gereden, en terug via Finland, Estland en Letland. Je moet de dingen in het leven gewoon doen – anders doe je ze niet. Je moet durven vliegen.”

Zie idreman@me.com voor meer informatie over Idreman B.V.