De Stads Kunst Guerrilla Leeft!

Het Parool / Amsterdam (18 februari 2011)

 

AMSTELVEEN – Vannacht werd het Cobra Museum in Amstelveen voorzien van een enorme muurschildering door de Stads Kunst Guerrilla.

 

tekst DANIËL BERTINA /// foto’s BAS UTERWIJK


 

De Stads Kunst Guerrilla (SKG) leeft! Gierend van de lach en onder de verfspatten zitten de kunstenaars om de tafel – nog strak van de adrenaline. Een paar uur eerder hebben ze in alle vroegte de bakstenen muur van het Cobra Museum in Amstelveen voorzien van een enorme muurschildering: Liggend naakt met grote beer, met dikke verfklodders als sterrenhemel, ondertekend met een sarcastisch Happy Birthday en het SKG-logo. De potten latex en verfrollers liggen nog slordig verspreid tussen de fietsenrekken. Dit is de eerste acties van de heropgerichte Stads Kunst Guerrilla. Er zullen meer volgen.

“Laatst waren we afgereisd naar het Cobra Museum, vanwege het vijftienjarig bestaan,” zegt een van de anonieme SKG-ers. “Het is een grote schande dat de meest radicale, revolutionaire kunstbeweging die Nederland ooit heeft voortgebracht zo’n sufkuttig museum in zo’n sufkuttig dorp heeft. Cobra ging heel wild tegen alle regels in. Tot onze verbijstering was er ook bijna geen Cobradoek te bekennen.”

Willem Sandberg, oud-directeur van het Stedelijk Museum,  zou zich in z’n graf hebben omgedraaid,” zegt een ander. “Hij was een van de eersten die de kracht van Cobra heeft ingezien, daarom hebben we zijn plaket op de muur van Liggend naakt met grote beer keurig afgeplakt tegen de verfspatten. Dit werk is een ode aan mijnheer Sandberg en de idealen van Cobra.”

In de jaren zeventig was de Stads Kunst Guerrilla een groepje jonge provocatiekunstenaars die middenin de desolate tijd van krakersrellen, Koude Oorlog en atoomdreiging de stad onveilig maakten met woest anarchistische kunstprojecten in de openbare ruimte – erop gericht de maatschappij te ontwrichten. Martijn Haas schreef een boek over deze periode, Stads Kunst Guerrilla; kunst, muziek & terreur 1978-1981 (uitgegeven door Lebowski Publishers), wat de huidige leden inspireerde de beweging nieuw leven in te blazen.

“We zijn een veelkoppig monster,” roept een ander SKG-lid. “We komen in actie tegen de welvaartslaap waarin de stad en het land zijn verzonken. Iedereen die een verfkwast kan vasthouden mag meedoen…”