Stads Kunst Guerrilla meets Christie’s

AMSTERDAM – Vannacht maakte de Stads Kunst Guerrilla een graffitikunstwerk op de straat, pal voor veilinghuis Christie’s.

tekst DANIËL BERTINA / fotografie BAS UTERWIJK


‘AUCTION THIS’ (veil dit) staat in sierlijk witte kwaststrepen dwars over de trambaan van de De Lairessestraat. De kreet is gericht naar veilinghuis Christie’s, pal aan de overkant van de straat. Getekend SKG, de Stads Kunst Guerrilla. Vannacht kwamen deze provocatiekunstenaars weer in actie. Hun achtergelaten verfbezem leunt eenzaam tegen een reclamebord.

“Street art hoort op straat,” roept een van de guerrilleros.  “Als je graffiti in een galerie hangt verliest het z’n DNA!” Terwijl een andere SKG-er sneert: “Maar als iedereen betaald krijgt hoor je niemand klagen. Ze zouden Auction this juist uit het asfalt moeten zagen, om het voor veel geld te verkopen. Net als het werk van Banksy.”

Auction this is een sarcastische knipoog naar Christie’s veiling Nineteen to Now, Art from the 19th, 20th and the 21st Centuries, die vanaf vrijdag te bezichtigen is. Naast honderden traditionele schilderijen gaan op 8 maart ook zeventien werken van graffiti- en street art pioniers zoals Dondi White, Quik, Rammellzee, Blade en Zephyr onder de hamer. Lebowski Publishers geeft hier vanavond een feest, waarbij grote namen uit de street art zijn opgetrommeld. Waaronder de Amerikaanse graffitilegende Quik en street artist WorldWarWon, samen met hun Amsterdamse collega’s Hugo ‘Stencil King’ Kaagman, Shoe en Laser 3.14.

De Stads Kunst Guerrilla was in de jaren zeventig een groepje opgefokte anarchisten, die Amsterdam onveilig maakten met ontregelende kunstprojecten in de openbare ruimte. Na dertig jaar radiostilte kwam de SKG onlangs weer in actie om de ‘brave burgers van de republiek Amsterdam’ wakker te schudden uit de ‘welvaartslaap’ – aldus het manifest, via internet verspreid.

Twee weken geleden werd de zijmuur van het Cobra Museum in Amstelveen versierd met de grote muurschildering Liggend naakt met grote beer. Een ‘kado’ ter viering van het vijftienjarige bestaan van het museum. “Voor één keer hebben we ons toen buiten de ring begeven, naar Amstelveen,” zegt een SKG-lid, met een gezicht vol verfspatten en een glas wodka in de hand. “Dat zal ons niet nog eens gebeuren. We zijn niet de Dorps Kunst Guerrilla.”

Het Cobra was not amused, en liet knarsetandend de muur weer keurig schoonspuiten.

De nieuwe incarnatie kan rekenen op de morele steun van SKG-oprichter Erik Hobijn, zo meldt één van de trotse nieuwe guerrilleros. “Hij heeft ons via-via laten weten dat we voor negentig procent geslaagd zijn voor het examen. We moesten nog één actie ondernemen om het officiële SKG diploma te mogen ontvangen.” Een ander roept: “Na vanavond willen we dat ding ook écht hebben!”

Een medewerker van Christie’s, die in alle vroegte het pand kwam openen, kan wel lachen om de nieuwe SKG-actie: “Het is wel duidelijk dat street art lééft.”