Ballet voor generatie Facebook

Het Parool / Kunst & Media (4 maart 2011)

Op 8 oktober staat Rock the ballet in Theater Carré. Een dansvoorstelling vol hypertechnisch ballet, vermomd als spectaculaire MTV videoclip.

DANIËL BERTINA

 

Stuiterend zitten ze op de bank. Dansers Cheryl Smith en Chris McCarthy komen nét het podium van het Capitool Theater af. Ze zijn extatisch, want Rock the ballet was weer uitverkocht. Ook vanavond in Düsseldorf kregen ze een staande ovatie. McCarthy en Smith zijn dansers van de Bad Boys of Dance en de Pretty Girls of Dance: twee showdansgroepen geleid door balletdanser en regisseur Rasta Thomas, en zijn vrouw en choreograaf Adrienne Canterna. De creatieve twee-eenheid van Rock the ballet.

Sinds 2008 is deze dansshow op wereldtournee, en wordt al sinds de première door de internationale pers bejubeld. Op de muziek van popiconen U2, Lenny Kravitz, The Black-Eyed Peas, Michael Jackson en Prince tonen zeven hypertechnische balletdansers hun virtuoze lichaamsbeheersing in een verzameling korte dansscènes, die doen denken aan spectaculaire MTV videoclips. Rock the ballet is dinsdag tot en met zaterdag te zien in Theater Carré.

“Als Bad Boys of Dance komen onze heel verschillende achtergronden en dansstijlen samen,” vertelt McCarthy, die een half uur eerder nog met salto’s over het podium sprong. “Wat deze show zo bijzonder maakt is dat iedere danser de ruimte krijgt voor zijn eigen inbreng. Alles zit qua techniek heel solide in elkaar, en elke beweging heeft een officiële term. We doorbreken de barrière tussen klassiek ballet en de commerciële showdanswereld.” Smith knikt gretig: “Maar al die techniek zit wel een beetje verstopt onder goede popmuziek en een dikke laag fun. Het podium is onze speeltuin.”

In 2007 vormde Rasta Thomas – echte naam Rasta Kuzma Ramacandra – de dansgroep Bad Boys of Dance, met het doel om verschillende dansstijlen, acrobatiek en zijn liefde voor vechtsport te vermengen. Thomas had al op jonge leeftijd furore gemaakt als een van de beste balletdansers van zijn generatie. Als tiener won hij prestigieuze prijzen waaronder de Special Jury Prize op de Paris International Dance Competition, hij was onder andere lid van het Le Jeune Ballet de France, danste bij American Ballet Theater, het Nationale Ballet van China, Dance Theater of Harlem en het Kirov Ballet in St. Petersburg. Ook zijn jeugdliefde Adrienne Cantera timmerde flink aan de weg als ballerina en choreograaf.

In Düsseldorf wordt iedere ingewikkelde sprong, salto, pirouette of karatetrap van de zes Bad Boys en één Pretty Girl wild aangemoedigd, zowel door het publiek als de dansers zelf. Het lijkt een groepje breakdansers die elkaar proberen af te troeven, maar dan gewapend met de techniek van klassiek geschoolde ballerina’s.

“Wij hebben allemaal ooit als kinderen voor de spiegel staan dansen,” zegt McCarthy. “Deze show gaat over het herontdekken van dat prille enthousiasme voor dans. We brengen 21ste-eeuws ballet voor de Facebookgeneratie. Het is geen voorstelling die over de hoofden van het publiek zal schieten.”

“Soms zijn we echt performers die kunstjes doen,” zegt Smith, die eerder in haar carrière al te zien was in tv-programma’s zoals So you think you can dance en Dancing with the stars. “Er wordt ook van ons gevraagd om kunstenaars te zijn, en het publiek te ontroeren. Het is een uitdaging om de balans te vinden. We voeden ons met de energie van het publiek en willen de mensen inspireren.”

Rock the ballet schuwt Grote Gebaar niet. Zo deinzen Thomas en consorten er niet voor terug om scènes over liefdesverdriet te dansen op de dramatische klanken van U2’s With or without you, of Jacques Brels Ne me quitte pas. Op Right Said Freds clubhit I’m too sexy worden de gespierde bovenlijven ontbloot, en ook Queens iconische stamper We will rock you komt voorbij – zoals de naam van de voorstelling al doet vermoeden.

Ieder land heeft zijn eigen theaterregels, zegt McCarthy. “Soms moeten we wel de grappen wat aanpassen, zoals onze dans met de opblaaspoppen. De ene keer vindt men het heel flauw, terwijl we die scène in andere landen juist moeten aandikken.”

Rock the ballet is exclusief te zien in Theater Carré van 8 t/m 12 maart.

www.rocktheballet.com.au / www.theatercarre.nl