In het chaotische hoofd van Lewis

Het Parool / Kunst & Media (7 oktober 2011)

Dit weekeinde opent bij  Andenken Gallery My name is, de soloshow van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar en street artist Warren Lewis. Voor het eerst onder zijn echte naam.

DANIËL BERTINA

Eerst was hij WorldWarWon, toen WorldWarWords, en tussendoor gebruikte hij de verkorte versie van zijn artiestennaam: WWW. Nu maakt de Zuid-Afrikaanse kunstenaar, grafisch ontwerper, ex-graffitischrijver en street artist Warren Lewis (Kaapstad, 1982) alleen nog maar kunst onder de naam die zijn ouders hem gaven.

“Ik ben veel te wispelturig,” zegt Lewis op een terras aan de Bilderdijkkade. Hij is net geland uit Londen en gewapend met een logge tas propvol schilderijen. “Het was té verleidelijk om steeds een nieuw pseudoniem te verzinnen. Leuk, maar superverwarrend voor het publiek. Nu heb ik voor de duidelijkheid mijn ‘naam’ voorgoed veranderd in – jawel –  Warren Lewis.” Vandaar de titel van zijn nieuwe show: My name is.

De tentoonstelling is georganiseerd door Klerkx Art Agency en is zaterdag en zondag te bezoeken bij Andenken Gallery aan de Bilderdijkkade 60. Daarna alleen op afspraak, tot en met 14 oktober.

Lewis maakt veelkoppige kunst. Hij tekent, krast, hakt en verft op hard bordkarton, maakt grote schilderijen en korte onlinefilmpjes. Onder de naam graffiti cutouts kopieert hij ‘lelijke graffititags’ van de straatmuren en verwerkt ze tot gelaagde, driedimensionale tekstcollages. Daarnaast plaats hij geregeld zijn werk weer terug op straat. Gratis.

“Mijn doeken bestaan uit samenraapsels van andermans werk,” vertelt Lewis. “Alles wat in me opkomt vloeit samen: gestolen fragmenten van een schilderij van Pierre-Auguste Renoir, schreeuwerige krantenkoppen uit de sensatiepers, songteksten van suffe tienersterretjes zoals Justin Bieber of rapper Jay Z.  Ook mallotige tweets, reclamekreten, logo’s uit Harry Potterboeken, de namen van goede vrienden, de straatplattegrond van Amsterdam of een foto van mijn moeder.”

“Ik trek alles uit z’n originele context en daag de kijker uit om in die chaos naar verbanden te zoeken die er misschien niet eens zijn. Zo probeer ik de complexiteit van onze hedendaagse cultuur te laten zien. Maar het is ook puur vermaak.”

[vimeo]http://vimeo.com/16011044[/vimeo]

Lewis groeide op in een working class gezin in Kaapstad. Al op zijn vijftiende begon hij te werken als graficus en ontwerper, en volgde later een reclameopleiding bij Red & Yellow School of Logic and Magic: een van de meest invloedrijke designbureaus in Afrika. Hij ontwierp meubels, maakte advertenties, ontwierp platenhoezen voor bandjes, deed binnenhuisarchitectuur en verzon guerrillapromotiecampagnes voor grote kledingmerken zoals Nike en Levi’s.

Tegelijkertijd leerde hij de tactieken van de guerrillamarketing te gebruiken bij zijn (illegale) kunst in de openbare ruimte. En andersom. In 2009 verkaste Lewis naar Londen om zich volledig op de kunst te kunnen storten. “Ik vind het heel belangrijk om, naast mijn werk voor de galeries, ook kunst op straat te blijven maken. Zo kan iedereen er vrijblijvend van genieten. Ik kan iets teruggeven aan de omgeving die mij heeft geïnspireerd.”

Eerder dit jaar werkte hij een maand in Amsterdam en produceerde hier – in alle rust in een studio – een groot deel van de kunst in My name is. Daarnaast trok hij ’s nachts de stad in om zijn street art aan te brengen. Geen graffiti, maar vooral kartonnen schilderijen op A4 formaat, die hij lukraak tegen de muren plakte. En waar zijn tas mee vol zit. “Londen is een enorme smeltkoes van kabaal en chaos, en de waanzinnige energie van die stad drijft me voort. Daarbij vergeleken voelde Amsterdam écht als een oase van rust. Ik heb hier vooral even de gekte van Londen laten bezinken en heel geconcentreerd kunnen werken.”

“Voor inspiratie kijk ik maar zelden naar andere street art,” zegt Lewis schouderophalend. “Als kunstenaar vind ik een idiote rapper zoals Lil B oneindig veel fascinerender dan street art koning Banksy. Lil B neemt de hiphop- en muziekwereld op een hele slimme manier in de zeik, verdient daarmee bakken met geld, kan doen en laten wat hij wil, en weet de ene na de andere hype rond zichzelf op te kloppen.” Lewis grijnst: “En dat met zúlke shitmuziek.”

www.worldwarwonder.com /// worldwarwon.tumblr.com /// www.klerkxartagency.com /// www.andenken.com