Waylons Ode aan de vrijheid, per helikopter

Het Parool, 4&5 Mei Bijlage, (2 mei 2011)

Popster Waylon is Ambassadeur van de Vrijheid. Op 5 mei gaat hij de podia van vijf Bevrijdingsfestivals af. Per helikopter.

DANIËL BERTINA

“Vrijheid is natuurlijk een heel breed begrip,” zegt popster Waylon (Apeldoorn, 1980). “Ik ben van een generatie die nog maar weinig weet van oorlog, of hoe het is om in onderdrukking te leven. Het gaat mij dus meer om de persoonlijke beleving van vrijheid. Want hoe vrij zijn we daadwerkelijk? En kunnen we die absolute vrijheid wel aan?”

Samen met zijn collega-muzikanten van Moke, The Opposites & The Partysquad is rock & soulzanger Waylon (echte naam Willem Bijkerk) door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de veertien landelijke Bevrijdingsfestivals benoemd tot Ambassadeur van de Vrijheid. Traditiegetrouw wordt op 5 mei in veertien steden Bevrijdingsdag gevierd, met gratis popconcerten. Ook de ambassadeurs geven optredens. Per helikopter worden ze van podium naar podium gevlogen. Waylon zal landen op de festivals in Zuid-Holland, Gelderland, Amsterdam en Den Haag.

“Samen met het publiek gaan we de vrijheid bezingen,” zegt Waylon. “Volgens mij ga ik vijf optredens achter elkaar doen. Een té gek avontuur, zo met een helikopter al die podia af. We gaan zeker een paar stampers van mijn debuutalbum Wicked ways spelen, en natuurlijk nieuwe nummers van het komende album. Daar heb ik ontzettend veel zin in. Mijn nieuwe liedjes voelen als kleine kinderen die ik nu na alle goede zorgen de boze buitenwereld in stuur – waar ze moeten overleven. Heel spannend.”

Tijdens de Lucky Night tournee kon het publiek al een beetje ruiken aan de nieuwe songs. “We hadden een verschikkelijke drang om weer het podium op te klimmen. Want na vier, vijf maanden werken in de studio heb je al die liedjes honderdduizend keer gehoord, en heb je écht die reactie van het publiek nodig.”

Het publiek kon zelfs meebepalen welke nummers op het tweede album zullen komen. Waylon beloofde de reacties die hem via Facebook , Twitter en Hyves bereikten, serieus te nemen. “Ik ben trots op de nieuwe fase van mijn leven die ik nu op plaat heb vastgelegd. Onze sound heeft een meer volwassen karakter gekregen.”

Waylon was eerder al Ambassadeur van de Vrijheid in zijn geboortestad Apeldoorn. “Ik vind het nationale ambassadeurschap een grote eer. En ik weet van collega’s hoe inspirerend die Bevrijdingsfestivals zijn. Dit zijn ervaringen die je als artiest heel hoog op je verlanglijstje hebt staan. Daarnaast is het een nationale traditie die we absoluut in stand moeten houden voor alle mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Of daar pijnlijke herinneringen aan hebben overgehouden.”

De persoonlijke drang naar vrijheid mag niet leiden tot hufterigheid of intolerantie, zegt Waylon. “Voor mij gaat vrijheid samen met veiligheid. Ik denk dat we ervoor moeten waken dat de vrijheidsdrang van de één, niet lijdt tot een gevoel van onveiligheid bij de ander.”

www.waylon.nl /www.bevrijdingsfesivals.nl