‘Ik ga lekker scherp interviewen’

Het Parool / Kunst & Media (1 februari 2013)

AT5 presenteert een nieuw maandelijkse discussieprogramma, De stand van de stad. Van en met presentator Art Rooijakkers.

DANIËL BERTINA

Eén maand. Zo lang duurde het om het nieuwe AT5-programma De stand van de stad uit de grond te stampen. Dat was een verademing, aldus presentator Art Rooijakkers (Geldrop, 1976), die zelf ooit 15 jaar geleden zijn carrière begon bij AT5. Sindsdien maakte hij furore als redactielid, programmamaker en presentator op de nationale tv. Rooijakkers: “Bij de nationale omroepen zit alles behoorlijk vast getimmerd in kaders en moet er driekwart jaar vergaderd worden voordat een nieuw programma tot leven kan komen. Dankzij onze samenwerking met de AVRO en de Stadsschouwburg hadden AT5 weer eens de kans om lekker snel en enthousiast aan het werk te gaan.”

De stand van de stad is een nieuw, maandelijks discussieprogramma waarin een actueel thema over het leven in Amsterdam wordt belicht. Rooijakkers is naast presentator ook bedenker van het programma, dat om de vier weken wordt opgenomen in de rotonde van de Stadsschouwburg. De eerste aflevering met als thema ‘wonen in de stad’ is vanavond om 21:00 uur te zien op AT5.

Rooijakkers: “Wat we een beetje anders doen dan de gebruikelijke debatprogramma’s, is dat we naast de usual suspects van lokale politici, deskundigen en Bekende Amsterdammers ook de gewone Amsterdammers aan het woord laten. Dat doen we in korte interviews met verslaggever Vincent van Rijn. Zo proberen we ook de praktische kant van het verhaal te laten zien, en krijgt het programma een prettige dynamiek met Van Rijns brutale vragen en jonge hondenenergie. Hij fungeert daarnaast als onze fact-checker en vult het gesprek aan met feiten of getallen die het thema verduidelijken. In dit geval bijvoorbeeld de getallen over de waanzinnige wachttijden voor een betaalbare huurwoning in de stad.”

In de aflevering van vandaag komen niet alleen een makelaar, een wethouder en een raadslid aan het woord. Maar ook een afgestudeerde juriste die noodgedwongen nog bij haar moeder op zolder woont, en iemand die al vier jaar wanhopig probeert haar huis te verkopen, tot nu toe zonder resultaat.

AT5 is zijn jeugdliefde, zegt Rooijakkers. “Ik heb als import-Amsterdammer bij AT5 op een prachtige manier de stad leren kennen, en dat gevoel wil ik nu doorgeven. Het was een hele inspirerende tijd. Na elke uitzending gingen we met de hele redactie café Schiller in, om onze grootse plannen te bespreken; hoe we allemaal stuk voor stuk de Nederlandse media zouden gaan veroveren. Er liepen daar heel veel getalenteerde mensen rond.” Hij grijnst. “Tenminste, dat vonden we zelf. Hemelbestormers waren we.”

Na AT5 kwam Rooijakkers terecht bij de nationale publieke en commerciële omroep. Hij presenteerde en werkte mee aan een aantal zeer succesvolle en diverse programma’s. Voor een reportage bij Nova won hij in 2001 een aanmoedigingsprijs voor jonge journalisten, en hij werkte voor de reality-tv van Expeditie Robinson, reisprogramma’s als Peking express of de avonturenshow Fort Boyard. In 2011 belandde hij bij de AVRO. Hij won het elfde seizoen van het waanzinnig populaire mysteriespel Wie is de mol? en werd daarna als presentator bij dit programma ingelijfd.

Bij de grote omroepen is er minder ruimte voor nieuwe presentatoren, vooral in de actualiteitenhoek, zegt Rooijakkers. “Met De stand van de stad kan ik die persoonlijk ambitie nu ook realiseren, en ik zie ernaar uit om nu ook wat scherper te mogen interviewen.”

“Maar het is natuurlijk ook een manier om mijn liefde voor de stad te delen. Ook al woon ik hier nu al jaren, ik blijf altijd jaloers op die geboren en getogen Amsterdammers met hun nonchalante charme en baldadigheid. Er zit nog steeds ergens zo’n bescheten Brabander in me, die altijd veel te beleefd blijft. In dit programma probeer ik die Brabander nu eens ver beneden de rivieren te houden.”