Upcycling in de Wibautstraat

Het Parool / Kunst & Media (2 februari 2013)

Morgen opent op de bovenverdieping van restaurant Baut de pop-upexpositie Raw collected, met werk van jonge ontwerpers, fotografen en kunstenaars.

DANIËL BERTINA

Ooit huisde hier Het Parool, zegt styliste Sandra Planken (Den Haag, 1978), aan de kruidenthee in restaurant Baut. “Toen ik hier voor het eerst kwam was dit een kaal kantoorpand. In vijf weken tijd hebben we alles verbouwd, ingericht en gestyled. Juist omdat we zo weinig tijd hadden en we hier maar twee jaar zitten, heb ik veel sloop- en restmateriaal gebruikt, dat in nieuwe toepassingen de ruimte nog mooier maakt. Dit vergt een andere manier van denken, upcycling noem je dat. Zo is de keuken opgebouwd uit gesloopt beton en liggen er designkleden van hergebruikte binnenbanden.”

Planken werd door de drie eigenaren van Baut gevraagd als huisstyliste van hun tijdelijke, überhippe restaurant aan de Wibautstraat. Ook is ze verantwoordelijk voor Noun, een serie pop-up exposities in Baut en overige leegstaande panden in Amsterdam, met nieuw en uitdagend werk van jonge kunstenaars, fotografen en ontwerpers. Hun werk is tevens te koop. De eerste expositie met de titel Raw collected is zondag te zien in Bovenbaut, de zaal boven het restaurant.

De bij Noun betrokken kunstenaars werden deels geselecteerd op hun affiniteit met hergebruik. Zoals Michel Willemsen, zegt Planken, en wijst naar het kunstwerk naast zich. “Hij maakt iets prachtigs van een oud scooterframe en een blok hout. Of Milan Hofmans, die tijdens zijn fotografieproject Amsterdam cool een nieuw kunstwerk maakte van gevonden handschoenen. Wais Wardak is ook zo’n ongepolijste diamant die ik met zijn afstudeerwerk heb ‘ontdekt’ op de designbeurs van Milaan.” Ze wijst naar de bijzettafeltjes in de zithoek. “Die heeft hij gemaakt uit restmaterialen van eerdere werken. Niet alleen de kunstwerken zelf, maar ook de materialen vertellen een eigen verhaal. Dat vind ik spannend.”

Daarnaast zijn het allemaal talentvolle, jonge makers die zich op een nieuwe manier in de (kunst)markt willen zetten, zegt Planken. “Veel kunstenaars die ik ontmoet willen zich niet aan een vaste galerie verbinden, om vervolgens 50 procent van de opbrengst aan de galeriehouder af te dragen. Ik werk wel met een bescheiden commissie, maar geloof heilig in de win-win situatie. Dat we elkaar samen verder kunnen helpen.”

Planken studeerde facility management in Den Haag en werkte een tijd als project- en communicatiemedewerker voor evenementenorganisaties en een architectenbureau. Na enkele jaren wilde ze zelf wat creatiever aan de slag, en begon onder de naam PR8Concepts als communicatieadviseur en freelance styliste. Bij de styling van Baut kreeg ze de vrije hand, maar zocht de balans tussen de rauwheid van de tijdelijke omgeving en een toegankelijke, hoogwaardige en gezellige sfeer. Dat is gelukt. Baut is allesbehalve een kraakpand.

Planken: “Het leuke aan Baut is niet alleen het goede eten, onlangs door Johannes van Dam beoordeeld met een 10-. Het verrassingseffect van rauwe kunst exposities en workshops maakt Baut ongrijpbaar. En we hebben nog allemaal plannen klaarliggen. Yogasessies, kunstshows of optredens van lokale bandjes, en er komt nog een daktuin, een kunstterras en flexibele werkruimte. Het kan allemaal hier.”

Toen Planken begon met het idee voor Noun had ze een lijst van tien kunstenaars tot haar beschikking. Nu is dat aantal verdriedubbeld, en geïnteresseerde makers worden aangemoedigd om zich te melden. Baut is een evenement wat twee jaar duurt en het is een droom om aan dit project verbonden te zijn, zegt Planken. “Dit is een van mijn mooiste klussen tot nu toe. Amsterdam is de ideale stad om dit soort dingen van de grond te krijgen. In denk niet dat me dit in Den Haag gelukt zou zijn.”

Noun pop up gallery – raw collected, Wibautstraat 125, te zien 3/2 van 14:30 – 21:00 uur. www.nounamsterdam.nl